Svabisk kake med rips

-Mimi

Svabisk kake med rips

I åttende klasse hadde jeg en nynorsktime jeg sent vil glemme.
På tavla sto det skrevet: Ein rips – ripsen – ripsar – ripsane.
Ripsar? Ærlig talt! Hva var det for et ord? RIPSAR?
Jeg ristet oppgitt på hodet. Ikke var jeg glad i nynorsk fra før og med dette ordet «ripsar» bestemte jeg meg for å avsky nynorsk resten av mitt liv.
(Dette løftet holdt jeg til jeg leste Tarjei Vesaas’ Fuglane. Nydelig bok!)

En dag flyttet jeg for meg selv og fikk en hage med flere ripsbusker.
Jeg synes det var for galt at bærene skulle bare henge ubrukte på trærne, men med mangelfulle utviklede kjøkkenevner var jeg usikker på om jeg kunne lære meg å lage noe matnyttig av alle de «ripsar» jeg kunne plukke inn.

Så var det en dag vi heksene var sosiale, utover magi-dyrkelse. Det hender vi har noen riktig sosiale treff, skjønner dere.
Den eldste av oss, Vesna, bød på te, kaffe og kake.
Og hvilken kake!
Vesna tilbød seg ikke bare å gi meg oppskriften, men også å komme hjem til meg å bake kaken sammen med meg. Måtte tusen lerker synge på hennes vei!
Vi ble enige om å treffes påfølgende mandag.

Søndag satt jeg ute i hagen og plukket, plukket og plukket.
Det var jammen meg rart at jeg ikke plukket på meg kink. Både fingrene og ryggen måtte løses opp i badekaret den kvelden.
Så kom mandag.

Vesna kom og hadde med seg oppskrift, både på kake og gele.
Her skulle det bli store greier.
Månen sto i Krepsen, mens Mars var retrograd (det bekymret meg litt).
Jeg satset på at Månen ville klare å dra mesteparten av lasset, for Mars er litt dorsk når den går retrograd.
Jeg fikk vite at kaken het «Svabisk Träubleskuchen» og stammet fra Schwaben i Tyskland.
Litt av et navn, litt av en tunge-gymnastikk 🙂
Det er liksom lettere å si Svabisk Ripskake, så det er det jeg kaller denne kaken.

Her er oppskriften:
Til deigen.
200 gram mel.
60 gram sukker (du kan ta mer eller mindre etter behov)
1 teskje bakepulver
125 gram usaltet smør.
1 egg (la det være romstemperert)

Fyll.
600 gram rips. (Vasket og renset)
3 eggehviter. (Romstemperert)
Ca. 75 gram sukker.
125 gram malte mandler.

Topping.
3 store eggehviter.(Husk tempen)
Ca. 75 gram sukker.

Da har du dette.
Så går du frem slik:
– Miks deigens ingredienser sammen. Kna til den er behagelig løs, men den må kunne formes som en ball.
Finn en paiform.

Ha litt mel på benken og rull ut «ballen».
Bak ut deigen til den blir en «leiv», altså en tykk lefse.
Form nå deigen etter formen og kutt av eventuelle ører.
La deigen ligge fint i formen.
(Jeg slet litt her, men det glattet seg til)

For fyllet må du piske eggehvitene stive.
Veldig stive.
Og så kan du mikse inn sukkeret litt etter litt.
Når sukkeret er vel inne tar du rips og mandler inn i blandingen.
Vel, da er fyllet klart.

Så fyller du toppen med bær og stivpiskede eggeplommer.

Dette steker du så på 200 grader i en hel time.
Pass på at toppen ikke blir brent.
Det kan hende du må dekke til med tinnfolie på slutten.

Denne kaken smaker aller best sammen med kaffe.

Litt knoting for vårs med dårlig utviklede kjøkkenevner, men som vi vet –
Øvelse gjør mester.

Loading...